Loopbaanbegeleiding

Wat mag loopbaanbegeleiding kosten en wie betaalt dat?

Wat is loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is een coaching programma waarbij je samenwerkt met een loopbaancoach om je carrière pad te verkennen en te ontwikkelen. Deze begeleiding kan verschillende vormen aannemen, zoals individuele sessies, trainingen, en workshops. Het doel van loopbaanbegeleiding is om een duidelijk beeld te krijgen van wie je bent, wat je doelen zijn, en waarom je deze doelen wilt bereiken. Met deze inzichten helpt de coach je om de beste stappen te bepalen voor je carrière, zodat je een baan kunt vinden die echt bij je past.

 

Waarom loopbaanbegeleiding belangrijk is

Loopbaanbegeleiding kan een waardevolle keuze zijn als je onzeker bent over je carrièreopties of niet weet waar je kunt beginnen met weinig werkervaring. Het kan ook behulpzaam zijn als je je capaciteiten in twijfel trekt of gedemotiveerd bent door eerdere afwijzingen. Of je nu aan het begin van je carrière staat of het gevoel hebt vast te zitten in je huidige werkveld, door deel te nemen aan een loopbaanbegeleidingstraject krijg je de kans om je wensen en doelen helder te krijgen. Ook leer je je potentieel op de arbeidsmarkt kennen. Loopbaanbegeleiding biedt je de tools en kennis om weloverwogen beslissingen te nemen, waardoor je met vertrouwen je loopbaan kunt starten of voortzetten.

 

Wat mag loopbaanbegeleiding kosten?

De kosten van loopbaanbegeleiding is sterk afhankelijk van de adviseur die je kiest. De kosten zijn gemiddeld vanaf 80 euro tot 200 euro per uur, afhankelijk van het bedrijf of de coach die je kiest. Meestal betaal je per traject, en hangt daar een vaste prijs aan. Hoe lang deze trajecten duren verschillen van elkaar. Waar de een genoeg heeft aan 3 sessies heeft de ander daar misschien wel een hele serie gesprekken voor nodig. Vaak bieden loopbaancoaches een gratis oriëntatiegesprek aan. Naar aanleiding van dit gesprek wordt dan gekeken wat jij nodig hebt en welke kosten hier aan verbonden zijn. Kijk vooral goed welke coach bij je past.

 

Mogelijkheden voor financiering

In veel gevallen zijn mbo-instellingen bereid om de kosten van loopbaanbegeleiding op zich te nemen. Vanuit subsidie bieden mbo-instellingen jongeren met een moeilijke start op de arbeidsmarkt een jaar extra ondersteuning om hen te helpen bij hun volgende stap naar werk of een vervolgopleiding. Zij bieden gratis training, coaching en workshops, onder andere gericht op het vergroten van zelfvertrouwen, leren netwerken, ontdekken welke baan bij je past en hoe je de kans dat je wordt aangenomen voor deze baan vergroot.

Als mbo-student in je laatste leerjaar neemt de onderwijsinstelling dus alle kosten op zich en is de loopbaanbegeleiding gratis. Als je op dit moment studeert is dit dus zeker een gesprek waard met jouw school. Maar wat als je al langer afgestudeerd bent en jouw school hier niet aan mee wilt betalen, of als je op dit moment zonder werk zit? Er zijn een aantal regelingen en subsidies vanuit de overheid die kunnen bijdragen aan het verlagen van de kosten. Wil je bijvoorbeeld in de zorg werken, of werk je daar nu en heb je het gevoel vast te zitten? Dan betaalt het ministerie van VWS het kortdurende loopbaantraject Sterk In Je Werk voor jou. Werk jij in een MKB? Dan is de overheidssubsidie SLIM wellicht iets voor jou. Deze kan jouw werkgever binnen een bepaalde periode aanvragen. Zo kan jij je verder kan ontwikkelen, ook als er geen budget vanuit je werkgever beschikbaar is.

 

Een traject bij Work ’n Grow

Bij Work ’n Grow staan we klaar om jongeren te ondersteunen bij hun weg naar een succesvolle toekomst. We bieden trajecten en workshops aan die afgestemd zijn op jouw specifieke doelen. Ben je op zoek naar kwalitatieve loopbaanbegeleiding? Ontdek dan wat onze loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen. Volg je momenteel een opleiding en wil je hulp bij het maken van de juiste studiekeuze? Bekijk dan ons loopbaanoriëntatietraject. Voor meer informatie of een persoonlijk gesprek, neem gerust contact met ons op. Onze coaches staan klaar om je te helpen!