Doorstromen

Doorstromen van MBO naar HBO

Waarom zou je doorstromen van MBO naar HBO?

Doorstromen van MBO naar HBO heeft veel voordelen, vooral als je kijkt naar je toekomstige carrière. Met een HBO-diploma heb je meestal betere baankansen en kun je vaak ook rekenen op een hoger salaris. Daarnaast biedt een HBO-opleiding de kans om jezelf verder te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Je leert nieuwe vaardigheden, vergroot je kennis en bouwt een breder netwerk op. Dit helpt je niet alleen om sterk op de arbeidsmarkt te staan, maar ook om zelfverzekerder en veelzijdiger in het leven te staan.

 

Doorstromen binnen het MBO

Als je een opleiding op MBO 2 niveau hebt afgerond kan het een slimme zet zijn om door te stromen naar niveau 3 of 4. Deze doorstroom is niet alleen een logisch vervolg op je huidige studie maar kan ook een belangrijke voorbereiding zijn als je later naar het HBO wilt.

Door ervoor te kiezen om door te stromen naar een MBO 3 of 4 opleiding vergroot je je vakkennis en ontwikkel je meer vaardigheden. De overstap naar een HBO-opleiding wordt hierdoor makkelijker, omdat je al gewend bent aan een hoger MBO-niveau. Je raakt beter vertrouwd met de zelfstandigheid die het HBO met zich meebrengt, waardoor je beter voorbereid bent op de nieuwe uitdagingen.

 

De uitdagingen van doorstromen naar HBO

We kunnen ons goed voorstellen dat je misschien twijfels hebt bij het doorstromen van MBO naar HBO. Naast de kansen die een HBO opleiding bieden zijn er natuurlijk ook veranderingen. Een van de grootste verschillen is de mate van zelfstandigheid die van je wordt verwacht. Op het HBO krijg je vaak minder directe begeleiding en meer ruimte om zelf je tijd in te delen (wat ook weer een voordeel kan zijn). Hierdoor heb je misschien meer zelfdiscipline nodig. Ook moet je wellicht wennen aan een hogere studielast.

Al met al zijn deze uitdagingen prima te overwinnen met de juiste voorbereiding en een positieve instelling. Veel HBO-instellingen bieden hulp en ondersteuning bij het doorstromen van MBO naar HBO.

 

Doorstromen van MBO naar HBO met studiefinanciering

Overweeg je de overstap van MBO naar HBO? Goed nieuws: er zijn verschillende mogelijkheden voor studiefinanciering die je kunnen helpen je opleiding te betalen.

Volg je nu een BOL-opleiding op niveau 1 of 2? Dan krijg je de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct als gift. Je hoeft dit geld dus niet terug te betalen, wat een mooie kans is om zonder financiële zorgen je studie af te ronden en verder te gaan naar MBO niveau 3, 4, of zelfs HBO.

Wil je doorstromen van MBO 2 naar MBO 3? Of misschien zelfs doorstromen van MBO 2 naar MBO 4? Ook dan is er goed nieuws: als je overstapt naar MBO niveau 3 of 4, krijg je dezelfde beurzen en ook het reisproduct. Let op: dit wordt een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Anders moet je het terugbetalen.

Wil je naar het HBO? Bij de overstap naar het HBO kun je opnieuw volledige studiefinanciering krijgen. Als je je HBO-diploma binnen 10 jaar behaalt, worden deze beurzen ook een gift. Haal je je diploma niet op tijd, dan moet je de bedragen terugbetalen.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je financieel te ondersteunen tijdens je studie en je voor te bereiden op een succesvolle toekomst!

 

Goed voorbereid de overstap naar HBO maken

Heb je nog twijfels? Geen zorgen. Als je wilt weten of doorstromen iets voor jou is, of als je graag zo goed mogelijk voorbereid wilt zijn op het HBO is onze masterclass “Doorstromen doe je zo” een goede oplossing. Hier krijg je praktische tips en begeleiding van gastsprekers, docenten en coaches over wat je kunt verwachten op je nieuwe opleiding en hoe het doorstromen naar een hoger niveau je sociale leven kan beïnvloeden.

 

Klaar voor de eerste stap?

Of je nu wilt doorstromen naar MBO 3 of 4, of de overstap naar HBO overweegt, het is een mooie kans om je carrièremogelijkheden te vergroten en te werken aan persoonlijke ontwikkeling. Er zijn veel ondersteuningsmogelijkheden, zodat jij deze stap zonder zorgen kunt maken. Wil je meer informatie en beter voorbereid deze stap zetten? Bekijk dan onze masterclass “Doorstromen doe je zo”. Wil je liever eerst iemand spreken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag met de eerste stap naar een succesvolle toekomst!